JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung: Vi är först med LTE-modem
I ett pressmeddelande säger sig Samsung vara först i världen med ett kommersiellt LTE-modem, baserad på en egenutvecklad enchipslösning. De första produkterna med chipset ska lanseras nästa år.
Samsung är tämligen knapphändig med information kring sin nya LTE-lösning. Dock säger företaget att den uppfyller den senaste LTE-standarden, 3GPP Release 8 från mars, och sålunda klarar nedladdning med upp till 100 Mbit/s och uppladdning med upp till 50 Mbit/s på 20 MHz breda frekvensband.

För användarna innebär det, enligt Samsung, att en högupplöst film på 800 Mbyte kan laddas ned på en minut, samtidigt som fyra högupplösta filmer kan streamas utan buffring.

Samsung säger också att det nya modemet är kompatibelt med tidigare standarder, så att det kan användas även i områden utan LTE-täckning, då med exempelvis HSPA eller WCDMA. De första produkterna med LTE-chipset kommer att lanseras nästa år, enligt företaget.

Huruvida chipset enbart ska användas internt för Samsungs egna produkter eller även säljas till andra systemtillverkare är okänt. Och någon mer teknisk information om chipsets prestanda och egenskaper har företaget inte heller lämnat ut.

– Samsung vill markera att man skapat ett chips för den senaste standarden, säger Erik Johannesson, ansvarig för Samsungs PR i Norden, till Elektroniktidningen.

Samsungs utspel är hursomhelst en god nyhet för infrastrukturföretagen. Ericsson, Nokia-Siemens, Huawei, Motorola och ZTE har samfällt uttryckt oro för att brist på terminaler kan bromsa utbredningen av LTE när väl näten sätts i kommersiell drift. Att Samsung nu säger sig ha ett färdigt chips sätter säkerligen ökad press på exempelvis ST-Ericsson och övriga konkurrenter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)