JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pappersbatteri i provtryck

Under våren har ett pappersbatteri som forskare i Uppsala tagit fram provkörts i en fullskalig pappersmaskin. Billerud Korsnäs, som tillverkar förpackningsmaterial baserat på skogsråvara, fortsätter nu arbetet mot en kommersiell lansering.

– Detta är ett stort steg för oss, eftersom vi ser ett provrörskoncept som nu kan köras på en pappersmaskin, säger professor Maria Strømme i ett pressmeddelande.

Det finns flera potentiella applikationer för pappersbatteriet. Ett är inom Internet of Packaging, det vill säga digitalisering av förpackningar. En annan applikation är storskalig och kostnadseffektiv energilagring i smarta elnät.

Provtillverkningen gjordes på forskningsinstitutet Rise pappersmaskin kallad FEX. Den motsvarar de maskiner som finns i processindustrin men har betydligt smalare pappersbana.

– Pilotproduktionen bekräftar att vi kan producera materialet mycket effektivt och i stor skala, säger Lars Sandberg på Billerud Korsnäs i ett pressmeddelande.

Företaget fortsätter nu arbetet med att identifiera möjliga partners inom energilagring och andra elektrokemiska applikationer. Nästa steg är ytterligare produktutveckling i egen regi och med partners, för produktion i industriell skala.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)