JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Softbank investerar ytterligare 100 miljoner i svenska solceller

Den japanska riskkapitalfonden Softbank – som bland annat äger processorföretaget Arm – investerar ytterligare 10 miljoner dollar i svenska Exeger som utvecklar tunna och tryckta Grätzelsolceller.

Exeger (f d Nlab Solar) knoppades av år 2008 från materialutvecklingsföretaget Nano Logica för att kommersialisera Grätzelsolceller, också kallade färgsensibiliserade solceller eller Dye Sensitised Solar Cells (DSC).

Solcellerna fungerar bra även inomhus eller när solcellen befinner sig i skugga. De tillverkas i en tryckprocess, vilket är klart billigare än solceller baserade på kisel. Nackdelen är en lägre verkningsgrad. Det går att färga cellen, vilket gör att de smälter in i miljön där de placeras.

I mars satsade Softbank 10 miljoner dollar i Exeger och i juni gick pensionsbolaget AMF in med 277 miljoner kronor. Därmed är värderingen uppe i sex miljarder kronor, enligt Dagens Industri.

Att Exeger lyckats ta in så mycklet pengar på kort tid hänger samman med att företaget landat ett avtal med en global elektronikjätte.

– Tyvärr får vi ännu inte avslöja namnet på bolaget eller värdet på kontraktet. Men det handlar om en av världens största globala elektronikjättar. Och de ska med start nästa år få leveranser av våra solceller som ska integreras på deras produkter som ska säljas runt om i världen, sade Giovanni Fili, grundare och vd, till Dagens Industri i somras.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)