JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Facebook skapar videoanpassad tidsenhet

Den nya tidsenheten ”flick” varar cirka 1,4 nanosekunder och underlättar för videoingenjörer att arbeta med video i olika bildfrekvenser. Deras periodtider kan härmed äntligen uttryckas som exakta heltal.

Det är inget magiskt med en flick utöver att den är en bra gemensam nämnare för programvara som arbetar parallellt med film i olika bildväxlingsfrekvenser. 

29 400 000 flicks – exakt – så länge befinner sig en och samma bildruta på skärmen när du tittar på video med en bildvisningsfrekvens på 24 Hz. I 60 Hz är intervallet mellan bilderna 11 760 000 flicks.

Det var en ingenjör på Facebook som fick snilleblixten. Han heter Christopher Horvath.

Normalt jobbar videoprogrammerare i nanosekunder. Det är en timerupplösning som stöds i programspråket C. Christopher Horvath insåg att hans programkod skulle bli mycket snyggare om han fick jobba i flicks istället. Enheten tar hänsyn till de bildfrekvenser som etablerats som standarder idag.

Han svettades fram en lämplig längd på en flick. Den skulle matcha följande standardbildfrekvenser: 24, 25, 30, 48, 50, 60, 90, 100 respektive 120 Hz. 

En flick kan närmare bestämt utan decimaler uttrycka en tusendel av periodtiden för nämnda frekvenser. Därmed går den exakt att stämma av mot en systemklocka med en upplösning på en nanosekund, vilket är vad en videoprogrammerare normalt har att jobba emot. 

Christopher Horvath

– Jag försöker skapa ett bra ”tick” som när det används som ett heltal som ett mått på tid, så är det osannolikt att det ställer till med problem vare sig med simulering eller med mediaformat generellt, kommenterade Christopher Horvath på Facebook.

När han presenterade idén i fjol kom omedelbart önskemål om att även ljudsamplingsfrekvenser skulle passas in i intervallen.

Det önskemålet kunde han uppfylla, och definitionen är nu huggen i sten, som han uttrycker det.

En flick är exakt 1/705 600 000 sekunder lång. 

Om du vill arbeta med det nya tidsformatet finns kod på Github.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)