JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya pengar till rymddatorn

Ett konsortium av svenska investerare lägger tio miljoner kronor på Uppsalaföretaget Unibap och dess kraftfulla rymddator. Det rapporterar nyhetssajten Ny Teknik.

Fredrik Bruhn

– Investeringen gör det möjligt för oss att satsa på fortsatt tillväxt, säger vd Fredrik Bruhn till Ny Teknik.

Gunnar Bergstedt och Håkan Nytorp tar plats i styrelsen. De har har ett förflutet på Ericsson respektive ABB. 

– Håkan Nytorp kommer att representera den tunga industrin i Sverige, och ska hjälpa oss att paketera våra erbjuden på ett attraktivt sätt för industrin, säger Fredrik Bruhn.

Unibap porträtteras i det senaste numret av magasinet Elektroniktidningen, som du kan läsa online här (länk).

Företaget har utvecklat en dator för rymdbruk som det just nu försöker lansera för självkörande bilar, drönare, industrirobotar och andra  maskinseende system där robusthet är en central faktor.

Rymdkorten hämtar sin prestanda från en heterogen aritektur med både gpu, cpu och fpga medan robustheten är en konsekvens av att de är konstruerade för rymden. Korten används sedan tidigare i satelliter från flera internationella rymdbolag.  En av de första kunderna var amerikanska militärtekniktillverkaren Lockheed Martin.

Under bolagets brutna räkenskapsår, som avslutades sista juni, ökade omsättningen från tre till cirka åtta miljoner kronor.  Enligt Unibaps affärsplan ska omsättningen ha kommit upp i 300 miljoner om bara tre år. 

– Vi har redan levererat system till ett tiotal kunder. Senare under året kommer vi att börja leverera produkter även till kunder i Sverige, säger Fredrik Bruhn till Ny Teknik.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)