JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB köper Power-One

ABB köper Power-One

Elkraftsjätten ABB satsar drygt en miljard dollar på amerikanska Power-One, som är starkt inom effektiv energiomvandling och styrning av elkraft. ABB:s mål är att bli världsledande inom växelriktare för solcellssystem – en marknad som väntas växa tvåsiffrigt de närmaste åtta åren.
– Solceller blir en allt viktigare del i omställningen till framtidens energimix eftersom de är ett allt konkurrenskraftigare energislag i elnätet, säger Joe Hogan, koncernchef för ABB, i ett pressmeddelande.

Solcellsindustrin beräknas växa med över 10 procent per år fram till 2021, enligt Internationella energirådet (IEA). Förändringen i energimixen drivs av ökande efterfrågan på energi i kombination med stigande elpriser och lägre priser på alternativa energikällor.

Med affären stärker ABB sitt erbjudande inom den intelligenta delen av ett solcellssystemen, då Power-One har en av marknadens mest heltäckande produktportföljer när det gäller växelriktare för solceller. Det amerikanska företaget har lösningar för allt från småhus till stora kraftbolag.
 
– Power-One är ett välskött företag med högt anseende vad gäller teknisk innovation med fokus på de attraktiva och intelligenta komponenterna inom solcellsbaserad solkraft, säger Joe Hogan.

Affären innebär att ABB köper Power-One för 6,35 dollar per aktie kontant, motsvarande ett bokfört värde av 1,028 miljoner dollar. Köper väntas vara klar under årets andra halva, förutsatt att det godkänns av aktieägare och myndigheter.

Power-One har närmare 3 300 anställda i framförallt Kina, Italien, USA och Slovakien. ABB-koncernens bolag finns i omkring 100 länder med sammanlagt cirka 145 000 anställda.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)