JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny chans för svenska energiprojekt
Sverige fick visserligen full pott när EU delade ut drygt tio miljarder kronor till miljövänliga energiprojekt i december förra året. Men nu kommer det en chans till för dem som inte blev utvalda då.
NER300 är ett av världens största finansieringsprogram för kommersiella demonstrationsprojekt för förnybar energi. Pengarna kommer från försäljningen av 300 miljoner utsläppsrätter, därav siffran 300 i namnet

Programmet innefattar bioenergi, solenergi, geotermisk energi, vindkraft, vågkraft, vattenkraft samt Smarta nät och miljösäker avskiljning och geologisk lagring av CO2 koldioxid (CCS).

NER300 ger möjlighet att få 50 procent av merkostnaderna jämfört med kostnader för en konventionell anläggning. Projekten ska innehålla relativt små risker samtidigt som de ska ha tagit utvecklingssteg som tidigare inte har visats i den skalan.

I den första utlysningen av NER300 sökte Sverige för nio stora energiprojekt. Utlysningen startade i november 2010 och avslutades i februari 2011.

Den 9 maj 2012 lämnade Energimyndigheten in nio svenska ansökningar till Europeiska Investeringsbanken och i december stod det klart att tre svenska projekt tilldelas totalt 1 miljard svenska kronor.

Tre projekt är max för varje land och Sverige tog alltså full pott med projekten Pyrogrot, GoBiGas 2 och Vindpark Blaiken.

1. Pyrogrot är Billeruds projekt göra pyrolysolja av skogsrester.
2. GoBiGas är Göteborg Energis satsning på att förgasa skogsrester.
3. Vindpark Blaiken handlar om landbaserade vindkraftverk som ska tåla kyla ned mot 30 grader.

Nu har EU öppnat en ny NER300-utlysning. Men eftersom Sverige redan har tre projekt med i NER300 så får de svenska projekt som nu söker pengar stå på reservlistan så länge.

Energimyndigheten vill ha en sexsidig ansökan inlämnad senast den 3 maj. Den 15 maj meddelar Energimyndigheten vilka som får g vidare med en fullständig ansökan som ska vara inne senast den 31 maj.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)