JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-pengar till Free2move och Imego
Elva svenska småföretag och två forskningsinstitut får dela på 36 miljoner kronor från Vinnova i senaste utdelningen från EU-programmet Eurostars. Kommunikationsföretaget Free2Move i Halmstad och forskningsinstitutet Imego i Göteborg hör till de lyckliga.
Eurostars är EU-kommissionens och forskningsprogrammet Eurekas gemensamma satsning på att få småföretag engagerade i europasamarbete. Till dess andra omgång sökte drygt 300 företag pengar, varav 48 från Sverige vilket gör vårt land till ett av de mest aktiva.

– Det är roligt att svenska småföretag håller sig så väl framme i europeiska samarbetsprojekt. Det finns en stor svensk efterfrågan på småföretagsinriktade erbjudanden, säger Tomas Aronsson på Vinnova i ett pressmeddelande.

Av de 48 sökande beviljade Vinnova sammanlagt 36 miljoner till elva företag. Däribland finns Primekey i Solna som får 3,2 miljoner för en öppen källkodsplattform för krypteringstjänster, Blockmaster i Lund som får 2,1 miljoner kronor för skydd av information på USB-anslutna utrustningar och Free2Move i Halmstad som får 4,1 miljoner kronor för ett system för samtidig tvåvägskommunikation inom en mindre grupp av mobila användare. Mest pengar – 7,5 miljoner – fick Appear Networks i Kista för ett system för insamling, behandling, distribution och presentation av information till mobila terminaler för servicepersonal vid exempelvis tunnelbana, järrnvägsstationer och flygplatser.

Därtill får forskningsinstitutet Imego i Göteborg 2,6 miljoner för deltagande i två projekt, och stiftelsen Chalmers Industriteknik får 1,7 miljoner för ett projekt.

Eurostars har en budget kring 8,2 miljarder kronor, varav drygt 1 miljard kommer från EU-kommissionen och drygt 3 miljarder från nationella FoU-satsningar. Resten kommer från medfinansierande företag och organisationer.

Programmet riktar sig till företag med högst 250 anställda och en omsättning på högst 500 miljoner kronor. För att komma ifråga ska företaget delta i ett forskningsprojekt med aktörer från minst två EU-länder. Större företag, forskningsinstitut och universitet kan vara medsökande.

Ansökningstiden för den tredje omgången av Eurostars löper fram till den 24 september, och enligt Vinnova tyder allt på ett fortsatt stort intresse.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)