JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AT&T bygger helt nytt GSM-nät i USA
Den amerikanska nätoperatören AT&T Wireless har beslutat överge den amerikanska 3G-standarden TDMA-Edge och istället införa Europas GSM/WCDMA. Nu väntar nordiska mobilexperter att resten av TDMA-operatörerna i USA, Kanada och Latinamerika gör samma sak första halvåret 2001.
Beskedet från AT&T Wireless betyder bingo för WCDMA-standarden som sedan tidigare dominerar i Europa och Asien. Ericsson, men särskilt Nokia, gynnas av beskedet från USA. Dessa två samt Lucent och Nortel skall leverera nätutrustning för ett USA-täckande GSM/GPRS-nät, för uppskattningsvis 15-20 miljarder kronor, enligt den information Elektroniktidningen fått av den amerikanska nätoperatören.

- När den största TDMA-operatören överger 3G-standarden TDMA-Edge så påverkas alla andra TDMA-operatörer. Jag tror att resten följer efter inom några månader, säger Bengt Nordström, vd för konsultbolaget Northstream AB som är specialister på mobilnät.

- WCDMA-standarden får nu de stora volymerna och det blir svårt att driva vidareutveckling av 3G-standarden cdma2000.

- De företag som arbetar med applikationsutveckling kommer att välja att i första hand utveckla applikationer för WCDMA eftersom den blir så dominerande, säger han.

- Vi väntar att resten av TDMA-operatörerna väljer 3G-strategi inom 12 till 18 månader, säger Jukka Auramo, marknadsansvarig på Nokia.

Ny strategi

För den amerikanska mobilnätoperatören handlar skiftet om en helt ny nätstrategi.

- Det nya är att AT&T Wireless inte inför Voice over IP (IP-telefoni) som man tidigare planerat, säger Mats Nilsson, experter på standardisering i Ericsson.

AT&T planerar upprätthålla driften av det befintliga digitala TDMA-nätet för mobiltelefoni. Samtidigt byggs ett nytt parallellt GSM/GPRS-nät som skall användas för mobila Internettjänster och detta nät skall sedan uppgraderas med nya basstationer för paketdatanäten Edge år 2001 och WCDMA år 2002. De nya tjänsterna kommer i det nya nätet och TDMA-nätet kan därmed på sikt avvecklas.

Den amerikanska mobiltelefonistandarden TDMA är dominerande i Nord- och Sydamerika och det finns en eller flera operatörer i varje land som valt denna teknik.

I mitten av november fanns 53,5 miljoner abonnenter, varav 27,3 i Nordamerika och 24,1 miljoner i Latinamerika. Dessa operatörer har investerat flera hundra miljarder kronor i sina nät. När AT&T Wireless nu väljer en ny 3G-strategi så handlar det därför om ett beslut med historiska konskevenser som påverkar hela mobiltelefonindustrin.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)